Va­sem­mis­to­lii­ton La­pin pii­ri: Te­non ka­las­tuk­ses­sa pää­tän­tä­val­lan tu­lee ol­la pai­kal­li­sil­la

Vasemmistoliiton Lapin piiri tukee Tenon osakaskuntien ja saamelaiskäräjien vaatimusta siitä, että Tenon kalastussäännön neuvottelukuntaan on turvattava riittävä paikallinen edustus.

Vasemmistoliiton Lapin piiri muistuttaa maa- ja metsätalousministeriötä, että kalastusoikeudenhaltijoille eli osakaskunnille on varattava vähintään puolet neuvottelukunnan paikoista, jotta paikallisten tarpeet varmasti näkyvät sopimuksessa. Tenon kalastuksella on merkittävä rooli niin paikalliselle saamelaiselle kulttuurille kuin matkailuelinkeinollekin.

Vuonna 2017 voimaan tullut Suomen ja Norjan välinen sopimus rajoittaa merkittävästi perinteistä kalastusta ja on merkittävä haitta myös kalastukseen perustuvalle matkailulle. Piirijärjestö pitää tärkeänä, että kalastussääntöä päivitettäessä pyritään korjaamaan nykyisen sopimuksen isoimpia ongelmakohtia.

– On selvää, että paikalliset ovat tämän suhteen asiantuntijoita, ja heidän jättämisensä vähemmistöön neuvottelukunnan jäsenistössä olisi harkitsematonta, toteaa Vasemmistoliiton Lapin piirin puheenjohtaja Henri Ramberg.

Lisätiedot
Henri Ramberg, puheenjohtaja
henri@ramberg.fi