Va­sem­mis­to­lii­ton La­pin pii­ri: Hä­vit­tä­jä­hank­kees­sa ai­ka­li­sän paik­ka

Vasemmistoliiton Lapin piiri on huolissaan Hornetit korvaavan HX-hankkeen loppulaskusta, joka uhkaa nousta jättimäiseksi. Piirijärjestön muistuttaa, että kyse ei ole pelkästään hankintahinnasta vaan elinkaarikustannuksista, joiden osuus on ainakin kaksinkertainen hankintahintaan nähden.

Piirijärjestön mielestä hallituksen ei tule luopua puolustusselontekoon ja hallitusohjelmaan kirjatusta hankintahinnan muotoilusta, joka on 7-10 miljardia euroa. Mikäli hankintahinta puristetaan seitsemään miljardiin euroon, voidaan säästynyt kolme miljardia euroa käyttää tarkoituksenmukaisemmalla tavalla esimerkiksi koronakriisin aiheuttamista yhteiskunnallisista ongelmista selviämiseen.

– Ilman koronakriisiäkin pitää Suomen historian suurin hankintapäätös alistaa kriittiseen arviointiin. Vastataanko nyt menneen ajan uhkakuviin ja käydään eilispäivän sotaa? Tuottaisiko tehokkaampaan ja monipuolisempaan ilmatorjuntaan sekä tykistöön panostaminen paremman suorituskyvyn kustannustehokkaammin? kysyy kansanedustaja Markus Mustajärvi.

– HX-hankkeen hankintapäätös on myös merkittävä ulko- ja turvallisuuspoliittinen valinta. Viedäänkö hankintapäätöksen myötä Suomi yhä lähemmäs sotilasliittoa vai haluammeko lähettää viestin, että Suomen aluetta ei käytetä vihamielisiin tarkoituksiin mitään muuta maata vastaan.

Vasemmistoliiton Lapin piiri on sitoutunut turvaamaan maanpuolustukselle riittävät resurssit, mutta emme halua olla mukana sellaisessa kilpavarustelussa, joka voi johtaa Suomen historian suurimpaan virheinvestointiin.

– Nyt pitäisi ottaa HX-hankkeen valmistelussa aikalisä ja katsoa laajaa asiantuntemusta hyväksi käyttäen talouden kantokyky pidemmällä aikavälillä ja arvioida kriittisesti asejärjestelmien teknologista kehitystä. Suomen puolustuskyky nojaa ennen muuta korkeaan maanpuolustustahtoon, yleiseen asevelvollisuuteen, koko maan puolustamiseen ja sotilaalliseen liittoutumattomuuteen, muistuttaa Mustajärvi.

Lisätiedot
kansanedustaja Markus Mustajärvi
p. 09 432 3133
markus.mustajarvi(at)eduskunta.fi