Vasemmistoliiton Lapin piiri: Eläkeläisköyhyys poistettava

Vasemmistoliiton Lapin piirin kevätkokous vaatii hallitukselta toimia eläkeläisköyhyyden poistamiseksi. Satoja tuhansia eläkeläisiä elää EU:n määrittelemän köyhyysrajan alapuolella. Raja on suhteellinen ja se mitataan palkansaajien mediaanitulosta. Pienituloiseksi määritellään henkilö, jonka kuukausiansiot jäävät tällä hetkellä alle 1 190 euron.

Kansaneläkkeen ja takuueläkkeen taso ovat kaukana köyhyysrajasta. Palvelut ovat muuttumassa enemmän asiakasmaksupohjaisiksi välttämättömien palveluiden maksujen ja erilaisten korvausten omavastuuosuuksien ollessa tasolla, joka tekee eläkeläisten olot entistä tukalammaksi. Mittarin mukaan Suomessa on noin 700 000 köyhää.

– Vaikka opiskelijat ja työttömät ovatkin suhteellisesti pienituloisempia, on eläkeläisten tilanne yksilön tasolla pysyvämpi ja hieman korkeampienkin tulojen kohdalla tilannetta kurjistavat muun muassa kalliit terveyspalvelut ja välttämättömistä lääkkeistä koituvat korkeat menot. Tottakai köyhyyteen tulee puuttua kaikkien ryhmien kohdalla, mutta näitä eroja on hyvä tuoda esiin, arvioi Lapin piirin puheenjohtaja Markus Korjonen.

Vasemmistoliitto on ollut eduskunnassa aloitteellinen ja pitänyt asiaa esillä. Vasemmistoliiton Lapin piiri vaatii nyt hallitukselta konkreettisia toimenpiteitä tilanteen korjaamiseksi. Myös tulevissa hankkeissa, kuten sote-uudistuksessa esimerkiksi asiakasmaksujen vaikutus pienituloisen kansanosan elämään tulee arvioida erityisen tarkasti. Vasemmistoliitto onkin kampanjoinut juuri asiakasmaksujen poistamisen puolesta.

Lisätiedot
Markus Korjonen
Vasemmistoliiton Lapin piirin puheenjohtaja
p. 045 673 4013